Zbierz grzyby do koszyka. Powyżej 169 zł dostarczymy je za darmo!

Grzyby lecznicze w suplementach diety. Co musisz wiedzieć o właściwościach grzybów witalnych?

Niektóre grzyby jadalne nazywane są grzybami witalnymi. Jak można się domyślić – wynika to z ich właściwości leczniczych. Z ich dobrodziejstw korzystano już w starożytnym Egipcie czy na Dalekim Wschodzie. Dziś, gdy chcemy dbać o swoje zdrowie i samopoczucie najlepiej jak umiemy, zainteresowanie leczniczymi grzybami znów wzrasta.

Grzyby lecznicze i witalne. Jakie są ich właściwości?

Grzyby lecznicze, inaczej zwane witalnymi, klasyfikowane są jako adaptogeny.

Choć adaptogeny same w sobie nie stymulują organizmu do danych procesów, a jedynie przywracają naturalne działanie organizmu (homeostazę), to wpływają zbawiennie na reakcję organizmu na stres. Dzieje się tak za sprawą tego, że jak sama nazwa wskazuje – substancje te zwiększają zdolności adaptacyjne organizmu do czynników środowiskowych.

Jednak wyjątkowość adaptogenów na tym się nie kończy. Mogą wpływać one również na poprawę pracy mózgu – usprawniają umiejętność uczenia się i zapamiętywania, a także usprawniają pamięć i koncentrację. Ich suplementacja działa ochronnie na komórki wątrobowe oraz pełną rolę antyoksydantu. Ich prozdrowotne działanie znane jest od setek lat, natomiast we współczesnej medycynie ich działanie jest potwierdzane badaniami naukowymi. 

Wybrane grzyby lecznicze

Grzyby witalne i lecznicze ze względu na swoje właściwości wykorzystywane są w farmaceutyce i suplementach diety. Mogą one występować w postaci proszków, proszków, kapsułek, ekstraktów płynnych lub żelków, dzięki czemu każdy może znaleźć dla siebie taką formę suplementu, która dopasowana jest do osobistych preferencji. Oto charakterystyka wybranych grzybów leczniczych:

Soplówka jeżowata. Lion’s Mane

Soplówka jeżowata (łac. Hericium Erinaceus) znana jest też jako Lion’s Mane, czyli “grzywa lwa”. To zabawne nazewnictwo dobrze oddaje wygląd tego grzyba, który przypomina grzywę lwa, futrzaną kulkę czy włosowe strąki. 

Grzyb ten jest używany w farmaceutyce, bo zawiera substancje jak witamina D, różne związki mineralne (cynk, fosfor, german, potas, selen, żelazo), aminokwasy, kwasy tłuszczowe, polisacharydy (w tym beta-glukan) oraz erinacyny, które są ważne dla pracy mózgu i tworzenia komórek nerwowych. 

Właściwości prozdrowotne Lion’s Mane są imponujące, gdyż grzyb ten może być pomocny w:

  • zmniejszaniu skutków choroby Alzheimera i Parkinsona,
  • zapobieganiu rozwoju demencji,
  • obniżaniu ciśnienia tętniczego,
  • obniżaniu cukru we krwi,
  • zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi, tzw. “złego”,
  • wsparciu gojenia ran,
  • stymulowaniu pracy układu nerwowego poprzez wspomaganie wytwarzania komórek nerwowych,
  • ochronie układu pokarmowego,
  • wzmocnieniu pracy żołądka i wątroby,
  • zmniejszaniu ryzyka wystąpienia choroby wrzodowej,
  • poprawieniu funkcjonowania mózgu,
  • wzmocnieniu układu odpornościowego,
  • wspieraniu procesu leczenia niektórych nowotworów.

Grzyb reishi. Lakownica żółtawa

Grzyb reishi (łac. Ganoderma lucidum), znany także jako lakownica żółtawa, ma wiele właściwości prozdrowotnych, co kiedyś dało mu nazwę “grzyba nieśmiertelności”. Wygląda charakterystycznie: ma półkolisty kształt przypominający wachlarz. Jego powierzchnia jest ciemna, w odcieniach od ciemnoczerwonej do czerwonoczarnej, z jasnymi brzegami.

Grzyb reishi ma w sobie minerały, np. magnez, potas i wapń, i wiele bioaktywnych związków, jak polisacharydy i tripeny.

Lakownica żółtawa może wykazywać:

  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • antyoksydacyjne, 
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • obniżające poziom trójglicerydów,
  • obniżające poziom cukru we krwi,
  • obniżające poziom ciśnienia, 
  • wspierające układ odpornościowy, 
  • poprawiające pamięć,
  • spowalniające rozwój choroby Alzheimera.

Błyskoporek podkorowy. Chaga

Błyskoporek podkorowy (łac. Inonotus obliquus), znany też jako chaga, ma pierwsze wzmianki o zastosowaniu w dziełach Hipokratesa. To nadrzewny grzyb, który w Polsce rośnie głównie na brzozach. Bogaty jest w antyoksydanty, jak melaniny i polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Dzięki temu błyskoporek działa antyoksydacyjnie i pomaga zwalczać wolne rodniki. Zawiera też beta-glukany, polisacharydy i inne substancje bioaktywne.

Chaga może być pomocna w:

  • wzmacnianiu odporności organizmu,
  • walce z infekcjami,
  • wsparciu zdrowia skóry,
  • wsparciu układu sercowo-naczyniowego,
  • opóźnianiu procesu starzenia,
  • łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie,
  • wsparciu równowagi mikroflory jelitowej,
  • wsparciu układu pokarmowego,
  • regulowaniu poziomu cukru we krwi,
  • wsparciu wątroby. 

Co na to Omyu?

Jadalne grzyby lecznicze wykorzystywane w naszych suplementach pochodzą z polskiej hodowli, a proces podwójnej ekstrakcji wyłącznie z owocników pozwala wydobyć pełne spektrum substancji aktywnych. Forma płynna sprawia, że ekstrakt bardzo dobrze i szybko się przyswaja i może być też stosowany jako doraźne wsparcie w sytuacjach stresowych.

Należy jednak pamiętać, że choć nasze ekstrakty mogą być wsparciem w codziennym funkcjonowaniu, to samo ich stosowanie nie rozwiąże wszystkich problemów. W przypadku poważnych trudności z wybranymi sferami życia zalecamy skonsultowanie się ze specjalistą.

Źródła:

  1. Winston D., Maimes S. – Adaptogeny od A do Z,
  2. https://neuroexpert.org/wiki/soplowka-jezowata-hericium-erinaceus/,
  3. Grys A., Hołderna-Kędzia E., Łowicki Z., Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych,
  4. Szczepkowski A., Grzyby nadrzewne w innym świetle – użytkowanie owocników.

Dodaj komentarz

Koszyk

0
image/svg+xml

Twój koszyk jest pusty.

Kontynuuj zakupy