Pod͏stawy starej chińskiej medycyny znane są od co najmniej dwóch tysięcy lat, ͏a bazuj͏ą one na ͏praktykach zdrowo͏tnych powiązanych m͏. in. z rośl͏in͏ami leczn͏iczymi. Do tych celów używa͏nych jest wiele owoców, warzyw, roślin i grzybów… a wśród nich jest jeden, któremu przyjrzymy się bliżej. Grzyb reishi (Ganoderma lucidum), znany te͏ż jako lakowni͏ca żółtawa ͏lub grzyb nieśmierteln͏ości͏, to surowiec ͏który ma dobre͏ właściwości lecznicze, a ͏był on opisywany już w cz͏asach dynastii Qin, która͏ panowała 221–206 l͏at przed nasz͏ą erą. Wyjątkowość tego grzyba podkreśla to, że dawniej p͏rzypisywano mu tajemne moce, a jeg͏o obecność w ku͏lturze chińskiej͏ była mocno zaznaczona nie tylko w medycynie, ale również ͏s͏ztuce przez użycie jeg͏o wizerunku w malarstwie, rzeźbie, a nawet stol͏arstwie. Ciekawostką jest fakt, że “Re͏i͏shi”,͏ cz͏yli ͏nazwa͏, pod którą grzyb ten został spopularyzowany, pochodzi z Japonii, natomiast nazwa͏ ch͏ińska to “Li͏ng Zhi”.
Lakownica żółtawa – garść informacji
Grzyb Reishi, choć kojarzony jest głównie z medycyną tradycyjną dalekiego wschodu, to tak naprawdę występuje na każdym kontynencie. W Europie jest rzadki, ale co ciekawe, można go znaleźć także w Polsce. Jego rzadkość w naszych regionach potwierdza umieszczenie go na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, gdzie ma status R, czyli potencjalnie zagrożonego gatunku, z ograniczonym zasięgiem geograficznym i bardzo małymi siedliskami. Obecnie można go zbierać dla celów gospodarczych, ale trzeba mieć odpowiednie zezwolenia.
Grzyb ten ma charakterystyczny, półkolisty kształt i przypomina wachlarz. Jego powierzchnia jest ciemna, w odcieniach od ciemnoczerwonej po czerwonoczarną. Brzegi pozostają jasne.
Grzyb reishi – właściwości
Triterpeny, występujące w owocnikach, grzybni i zarodnikach grzyba reishi wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi, dobrze wpływają na nadciśnienie, wspierając układ krążenia, a nawet mogą obniżać poziom cukru we krwi.
Dowiedz się więcej o grzybach funkcjonalnych z poradnika Omyu
Oprócz triterpenów, w lakownicy zółtawej znajdują się polisacharydy, które wspierają układ odpornościowy i również wykazują funkcje przeciwnowotworowe.
Warto również wspomnieć, że z grzyba reishi wyizolowano białka bioaktywne, m.in. Lingzhi – 8, będącym immunomodulatorem, a także ganodermin posiadający właściwości przeciwgrzybicze.
Czy reishi pomaga w walce z nowotworem?
Niektóre badania wskazują na działanie, które wspomaga walkę z chorobą nowotworową. Naukowcy wskazują na wpływ reishi w zakresie:
- Hamowania proliferacji komórek nowotworowych: Polisacharydy i saponiny zawarte w grzybach reishi mogą zmniejszać namnażanie komórek rakowych, zwłaszcza w przypadku raka płuc (badania Sanda Zolj i Joann Lau) .
- Indukcji apoptozy w komórkach raka prostaty: Ekstrakty z reishi mogą hamować proliferację i indukować apoptozę (programowaną śmierć komórek) w komórkach ludzkiego raka prostaty PC-3, a efekt ten jest zależny od dawki(badania Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute).
- Modulacji receptorów estrogenowych w raku piersi: Badania wskazują, że wyciągi z grzybów reishi mogą hamować namnażanie komórek raka piersi poprzez modulację aktywności receptora estrogenowego (ER) oraz sygnalizacji NF-kappaB, co sugeruje ich potencjalne zastosowanie w terapii tego nowotworu (badania Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute).
- Łagodzenia skutków ubocznych terapii onkologicznych: Stosowanie grzybów reishi może redukować niektóre skutki uboczne radioterapii i chemioterapii, choć efekty te zależą od rodzaju nowotworu i stopnia zaawansowania choroby (badania: University of Tasmania, Menzies Institute for Medical Research).
Spożywanie grzyba reishi
Mówiąc wprost, grzyb reishi ceniony jest raczej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, a nie walory smakowe, które… nie powalają smakiem. Jego smak jest dość gorzki, konsystencja, mówiąc delikatnie, specyficzna. Możemy tylko podejrzewać, że gdyby było inaczej, grzybki reishi znalazły by swoje zastosowanie w kulinariach, jak na przykład grzybki mun, które są smaczne i również działają pozytywnie na zdrowie. Można więc powiedzieć, że ze względu na nieciekawy smak i konsystencję ganoderma lucidum występuje najczęściej w sproszkowanej formie.
Dawkowanie tego “boskiego grzyba” powinno opierać się na zaleceniach producenta, choć jak to w przypadku wszystkich suplementów – jego spożywanie powinno się skonsultować z lekarzem. Ogólnie grzyb ten uważany jest jako bezpieczny, ale nie należy zapominać o indywidualnych chorobach i przyjmowanych lekach. Na wizycie lekarz weźmie pod uwagę całokształt zdrowotny pacjenta i pomoże z dobraniem odpowiedniego dawkowania.
Przeciwwskazania do spożycia grzyba reishi
Grzyb reishi uważany jest za bezpieczny, to osoby z określonymi schorzeniami i dolegliwościami powinny go unikać. Mowa tu przede wszystkim o tych, którzy mają problem z krzepliwością krwi, gdyż ganoderma lucidum posiada właściwości rozrzedzające krew, a więc spożycie go będzie zwiększało ryzyko krwotoku. To samo tyczy się osób, które mają problemy z ciśnieniem – grzyby reishi naturalnie obniżają ciśnienie krwi, co w połączeniu z lekami na nadciśnienie może negatywnie odbić się na zdrowiu.
Tak jak w przypadku wszystkich suplementów, nie zaleca się spożywanie grzyba reishi przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiącym piersią.
Grzyb reishi w suplementach
Grzyb reishi, znany z prozdrowotnych właściwości, jest popularny w suplementach diety. Można go znaleźć jako proszki, ekstrakty czy kapsułki. Jego popularność wynika z obecnych w nim substancji, które wspierają odporność, łagodzą stany zapalne i redukują stres.
Suplementy z reishi są stosowane dla poprawy jakości snu, wspierania witalności i przeciwdziałania starzeniu. Dzięki właściwościom adaptogennym, pomagają w przystosowaniu się do stresu i regulacji hormonalnej. Niektóre z nich zawierają dodatkowe witaminy czy minerały, zwiększając ich efekt. Ponadto, ekstrakt z reishi obniża poziom glukozy we krwi, co może hamować enzym wytwarzający glukozę w wątrobie.
Co na to Omyu?
Grzyby reishi wykorzystywane w naszych suplementach pochodzą z polskiej hodowli, a proces podwójnej ekstrakcji wyłącznie z owocników pozwala wydobyć pełne spektrum substancji aktywnych. Forma płynna sprawia, że ekstrakt bardzo dobrze i szybko się przyswaja i może być też stosowany jako doraźne wsparcie w sytuacjach stresowych.
Należy jednak pamiętać, że choć nasze ekstrakty mogą być wsparciem w codziennym funkcjonowaniu, to samo ich stosowanie nie rozwiąże wszystkich problemów. W przypadku poważnych trudności z wybranymi sferami życia zalecamy skonsultowanie się ze specjalistą.
Źródła:
- Mirek Z. i inni, Czerwona lista roślin i grzybów Polski,
- Turlo J., Grzyby wielkoowocnikowe, niedoceniane źródło substancji leczniczych,
- Grys A., Hołderna-Kędzia E., Łowicki Z., Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych,